{**}
Rechtenmedia.nl - Juridische Online Uitgeverij  Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Vacatures | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl | Rechtentotaal.nl

Wet- en regelgeving rondom crypto

Cryptocurrencies zoals Bitcoin hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en hebben de aandacht getrokken van zowel investeerders als regelgevende instanties. De opkomst van crypto heeft geleid tot de ontwikkeling van wet- en regelgeving om deze opkomende sector te reguleren en te beschermen. Vooral gezien de stijgende Bitcoin koers van de afgelopen jaren, is het extra belangrijk om dit op de juiste manier in goede banen te kunnen leiden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk te bepalen hoeveel iemand heeft verdiend en dat er ook keurig belasting over wordt betaald. Anders dan bij een bankrekening, die volledig aan een persoon is gekoppeld, is dit bij crypto natuurlijk net even iets anders. Omdat er toch het nodige over is geschreven, hebben we de belangrijkste wet- en regelgeving rondom dit onderwerp voor je op een rijtje gezet.

Definitie en classificatie van crypto

Een belangrijke stap in de wet- en regelgeving rondom crypto is het bepalen van de definitie en classificatie van cryptocurrencies. Verschillende landen en regio's hebben verschillende benaderingen. Sommige landen beschouwen cryptocurrencies als valuta, terwijl andere ze classificeren als activa, effecten of commodities. Deze classificatie heeft invloed op de toepasselijke regelgeving en compliance voor crypto. Omdat er nog geen wereldwijde regelgeving is, is het dus per land verschillend wat ze hier daadwerkelijk aan doen. Zo kan het zijn dat je als Nederlander die een aanzien bedrag op z’n Bitmex account heeft staan, te maken heeft met andere regels, dan iemand die uit Spanje of Italië komt bijvoorbeeld.

Anti witwassen

Witwassen van gelden is natuurlijk aan de orde van de dag. Vooral vanwege het potentieel voor misbruik, zoals witwassen van geld en financiering van terrorisme, zijn er wetten en voorschriften opgesteld om deze risico's te beperken. Crypto brokers en andere partijen die werken met crypto, zijn vaak onderworpen aan antiwitwas maatregelen en KYC procedures. Dit betekent dat gebruikers zich moeten identificeren en hun bron van fondsen moeten verifiëren bij het kopen, verkopen of verhandelen van cryptocurrencies. Op deze manier hopen ze de geldstromen beter in kaart te kunnen krijgen en waar mogelijk tijdig te kunnen zorgen voor het onderscheppen van verkeerde investeringen.

Verplicht opgeven bij de belasting

Op het moment dat jij investeert in aandelen, dan zul je zien dat je bij de aangifte van bijvoorbeeld 2022, precies kunt zien wat je saldo was op 01-01-2022. Dit geldt voor crypto natuurlijk niet. Het is daarom van belang dit zelf naar waarheid in te vullen. Doe je dit namelijk niet, dan loop je het risico op een flinke boete en navolging door de fiscus. Belangrijk dus om dit wel te doen. Crypto is en blijft een vorm van inkomen, waarover je als belegger keuring belasting moet afdragen als dit boven een bepaald bedrag komt.

De toekomst

Dat we er wereldwijd nog lang niet zijn als het gaat om de regels rondom crypto, dat moge duidelijk zijn. Waar de één het ziet als bedreiging, ziet de ander het juiste als kans. Dat er in de komende jaren verdere aanscherping komt ten aanzien van de transparantie, dat is een kwestie van tijd. Tot die tijd is het dus vooral gissen voor de instantie waar en hoeveel geld ergens zit.