Rechtenmedia.nl - Juridische Online Uitgeverij  Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Vacatures | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl | Rechtentotaal.nl

Wat zijn de mogelijkheden om snel te scheiden?

Veel stellen die de knoop door hebben gehakt om definitief een punt te zetten achter hun huwelijk, hechten er veel waarde aan om een scheidingsprocedure zo snel mogelijk af te handelen. Dit maakt uiteraard de weg vrij om te beginnen aan een nieuwe fase in hun leven. Er zijn diverse mogelijkheden om snel te scheiden, maar de ontstane situatie zal een bepalende factor spelen bij de keuze tussen deze diverse beschikbare opties. De partners bepalen feitelijk zelf hoeveel tijd ze bezig zijn met een scheidingsprocedure.

Waarom kiezen voor een snelle echtscheidingsprocedure?

Er zijn diverse argumenten aan te dragen om een scheidingsprocedure zo snel mogelijk te willen voltooien. Uiteraard zullen veel mensen de behoefte hebben om zo snel mogelijk het verleden achter zich te laten om een nieuwe stap in hun leven te kunnen zetten. Veel mensen ervaren een echtscheidingsprocedure als een zeer emotioneel proces dat van grote invloed kan zijn op hun functioneren in het dagelijks leven, zeker nu deze in veel gevallen niet erg stabiel is. Een daadwerkelijke inschrijving van de scheiding in de registers van de burgerlijke stand kan dan heel bevrijdend werken. 

Daarnaast kan een nieuwe levensfase ook gepaard gaan met de aankoop van een nieuw huis (met daarbij het afsluiten van een hypotheek). Dit kan uiteraard niet voordat de officiële ontbinding van een huidig huwelijk in gemeenschap van goederen een feit is. In dat geval zou de waarde van het huis dan officieel binnen de gezamenlijke bezittingen vallen. Uiteraard kan een niet ontbonden huwelijk ook in de weg staan als er plannen zijn om direct te hertrouwen met een andere partner. 

Waaraan moet een stel voldoen om snel te kunnen scheiden?

De belangrijkste voorwaarde waaraan een stel moet voldoen om snel te kunnen scheiden, is dat ze een goed contact hebben en in staat zijn om voor een groot deel zelfstandig de procedure te doorlopen. De partners moeten zelf in staat zijn om afspraken te maken en beslissingen te nemen die betrekking hebben op de afhandeling van de verbintenis en eventueel de toekomst. Dit is noodzakelijk omdat de snelste manier van scheiden gebaseerd is op zelfstandigheid. 

Als scheidende partners zichzelf kunnen redden gedurende het echtscheidingsproces en hier weinig of geen juridische hulp voor hoeven inschakelen, maakt ze dit minder afhankelijk van de beschikbaarheid van de juridische partner. Het is niet lastig om voor te stellen dat een scheidingsprocedure altijd meer tijd zal kosten op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van een (gezamenlijke) echtscheidingsadvocaat of mediator. Voor het maken van afspraken moet er immers altijd gezocht worden naar een moment dat alle partijen ruimte hebben in de agenda om elkaar te treffen. In vrijwel alle gevallen moeten er meerdere afspraken worden gemaakt voor het doorlopen van de gehele procedure. Dit is uiteraard zeker het geval als de partners niet meer “on speaking terms” zijn en er sprake is van een vechtscheiding. In dat geval zal een scheidingsprocedure aanmerkelijk meer tijd in beslag nemen en kan dit proces zelfs jaren duren.     

Waarom online scheiden de meest snelle manier van scheiden is 

De bovenstaande situatieschets geeft een goed beeld waarom online scheiden de meest snelle manier van scheiden is. Het online scheiden is een snelle- en uitstekend toepasbare scheidingsvorm waarvoor steeds meer gekozen wordt als partners er het vertrouwen in hebben dat ze zelf het echtscheidingsproces kunnen doorlopen. 

De veelzijdige digitale mogelijkheden die er tegenwoordig beschikbaar zijn, kunnen hierbij geraadpleegd worden als informatiebron. Op internet is ruim voldoende naslagwerk te vinden om op een eenvoudige en vooral snelle wijze een antwoord te krijgen op het overgrote deel van de praktische vragen. Daarnaast zal het weinig moeite kosten om rechtsgeldige echtscheidingsconvenanten en ouderschapsplannen te vinden op het net. De partners kunnen bij het doorlopen van het proces hun eigen tempo aanhouden. Een bijkomende voorwaarde voor de toepassing van de optie om online te kunnen scheiden is dat er geen sprake is van een ingewikkelde situatie. Hierbij kan gedacht worden aan de verdeling van een groot vermogen, een hoge schuldenlast of een eigen bedrijf. 

Waarom snel scheiden ook financieel erg interessant is

Als toevoeging op de eerder in dit artikel genoemde redenen waarom mensen zouden kiezen voor een snelle echtscheidingsprocedure is het zeker goed om het financiële aspect ook onder de aandacht te brengen. De gedachtegang hierachter is eenvoudig: hoe minder juridische hulp wordt ingeschakeld, hoe minder kosten gedurende deze fase van het proces worden gemaakt. Aangezien het online scheiden gebaseerd is op de minimale inzet van juridische ondersteuning, heeft dit veel invloed op de kosten. 

Aan welk tijdsbestek moet gedacht worden bij snel scheiden?

De term “snel” is uiteraard een begrip dat verschillend te interpreteren is. Daarnaast kan het per situatie verschillen hoe lang het duurt voordat de echtscheiding is ingeschreven. Zoals aangegeven, hebben partners zelf de volledige invloed op de tijdsduur van het maken van de benodigde afspraken. Daarna is het stel afhankelijk van de (online) echtscheidingsadvocaat en de rechtbank. 

Het is immers wettelijk bepaald, dat alleen deze familierechtadvocaat een echtscheidingsverzoek mag indienen bij de rechtbank. Daarnaast gaat er even tijd overheen voordat de rechter de conclusie trekt dat “het huwelijk tussen twee partners duurzaam is ontwricht”. Als de beide partners aangegeven hebben dat ze zich berusten in de uitspraak, moet de echtscheiding worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Pas na deze inschrijving is de scheiding officieel een feit. 

Versnelde procedure bij echtscheiding 

Als er goede redenen zijn om snel te scheiden, kan er een verzoek voor een versnelde procedure bij de rechtbank worden ingediend. Als de rechter zich kan vinden in de reden, wordt het dossier eerder in behandeling genomen. Uiteraard zitten er wel hogere kosten verbonden aan deze versnelde procedure, maar de brief van de Rechtbank kan binnen twee tot vier weken bij de advocaat binnen zijn.  

Een snelle scheidingsprocedure kan binnen 6 weken voltooid zijn. In dat geval zal de tijdsindeling er (globaal) als volgt uit zien:

  • Contact zoeken met een passende juridische partner in online scheiden ;  30 minuten.
  • Het vormgeven en ondertekenen van het echtscheidingsconvenant (plus eventueel een ouderschapsplan); 2 weken.
  • De verwerking van de stukken door de juridische partner en het indienen van de documenten; 3 dagen.
  • De rechtbank procedure inclusief de uitspraak van de rechter;  2 tot 4 weken.
  • Het instemmen met de beslissing van de rechter door de partners en het inschrijven van de beschikking in de registers van de burgerlijke stand; 1 week.
 

Welke aanbieder biedt een snelle procedure aan?

Als er gekozen wordt om de scheidingsprocedure te doorlopen met behulp van de digitale mogelijkheden, is het wel belangrijk om goed af te stemmen welke aanbieder van het online scheiden het beste past. Een verkeerde keuze hierin kan immers van invloed zijn op de snelheid van het proces. De handige vergelijker die u onderaan dit artikel aantreft is hierbij een handig hulpmiddel. Hierin zijn een aantal aansprekende en betrouwbare aanbieders van het online scheiden opgenomen, die u kunnen helpen met het snel doorlopen van de echtscheidingsprocedure. Deze vergelijker biedt u de mogelijkheid om de eerste stap van de bovengenoemde tijdsindeling op de meest efficiënte wijze te zetten. U kunt hiermee immers eenvoudig en snel de juridische aanbieder selecteren die bij u past, zonder verder te hoeven zoeken.