Rechtenmedia.nl - Juridische Online Uitgeverij  Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Vacatures | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl | Rechtentotaal.nl
» Energiewijzer « advertorial
Bespaar geld en stap over!
Energiewijzer.nl, eerlijk over energie.

Juridische vacatures

Meer vacatures | Plaats vacature

Powered by Jbmatch.nl

Inhoudsopgave
Vraag
Antwoord
Juridisch advies nodig?
Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?
Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.

Stel uw vraag
Geschiedenis

Geschiedenis-overzicht

Inkomstenbelasting, eigenwoningregeling, bijleenregeling, kosten van verwerving en vervreemding van de woning bij verkoop onder voorwaarden

Bwb-id:
Officiele titel:
Citeertitel:
Soort regeling:
Wetsfamilies:
Eerst verantwoordelijk ministerie:

Geldigheidsdatum:
Ingangsdatum:
Let op. Deze wet is vervallen op 2 maart 2007. U leest nu de tekst die gold op 1 maart 2007.
Inkomstenbelasting, eigenwoningregeling, bijleenregeling, kosten van verwerving en vervreemding van de woning bij verkoop onder voorwaarden
Aan mij is een vraag gesteld over de kosten van verwerving en vervreemding van de woning bij verkoop onder voorwaarden voor de bijleenregeling. De vraag en het antwoord zijn hierna opgenomen.
Vraag
In het kader van de bevordering van het eigenwoningbezit worden door woningbouwcorporaties woningen onder voorwaarden verkocht. Hierbij komt het voor dat de woningcorporaties een belang bij de waardeontwikkeling toekomt. De prijs die de koper-bewoner bij aankoop betaalt of bij verkoop ontvangt, zal door deze verkoopregulerende bedingen afwijken van de waarde in het economische verkeer die zou gelden bij een verkoop zonder de voorwaarden.
Wordt voor de bijleenregeling bij verkoop onder voorwaarden uitgegaan van de tegenprestatie die de koper-bewoner betaalt of ontvangt?
Antwoord
Ja, voor de bijleenregeling wordt bij verkoop onder voorwaarden uitgegaan van de tegenprestatie die de koper-bewoner betaalt of ontvangt. De voorwaarden waaronder door de woningcorporatie wordt verkocht, leiden tot een aan- en verkoopprijs die ook voor de bijleenregeling geldt. Bij koop en (terug)verkoop is, gelet op de voorwaarden, in beginsel sprake van een onder normale omstandigheden gesloten overeenkomst als bedoeld in artikel 3.119a, zevende lid, van de Wet IB 2001.
Voor de duidelijkheid merk ik op dat voor de beoordeling voor de eigenwoningregeling een ander uitgangspunt geldt. De eigenwoningregeling geldt als onder meer de waardeverandering van de woning de koper-bewoner grotendeels aangaat (artikel 3.111, eerste lid, onderdeel a, van de Wet IB 2001). Voor de definitie van het eigenwoningbegrip wordt uitgegaan van de waarde van de woning in onbewoonde staat, zonder rekening te houden met de eventuele voorwaarden (onderdeel 4.1.1.1 van het besluit van 9 november 2001, nr. CPP2001/2136M).