{**}
Rechtenmedia.nl - Juridische Online Uitgeverij  Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Vacatures | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl | Rechtentotaal.nl

Hoe schrijft u een aansprakelijkheidsbrief bij letselschade?

U wilt de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade. De eerste stap die u dan neemt, is een aansprakelijkheidsbrief schrijven die u verstuurt naar de verzekeraar van de tegenpartij. Hoe doet u dat precies? In dit artikel leest u hoe u een aansprakelijkheidsbrief schrijft bij letselschade.

Inhoud aansprakelijkheidsbrief bij letselschade

U bent gewond geraakt door een ongeval. Hierdoor lijdt u letselschade. Als de tegenpartij aansprakelijk is te stellen voor het ongeval, heeft u mogelijk recht op schadevergoeding. Deze vergoeding eist u door een aansprakelijkheidsbrief te versturen naar de verzekeraar van de tegenpartij. In deze brief moet de volgende informatie komen te staan:
  • Uw persoonlijke gegevens en die van de tegenpartij
  • De datum en oorzaak van het ongeval
  • Een omschrijving van de schade die u heeft opgelopen
  • De aansprakelijkstelling
  • Dat u recht heeft op smartengeld en wettelijke rente
  • De reactietermijn
Ook voegt u als bijlage bewijsmateriaal toe. Hieronder gaan we wat dieper op deze punten in.

Uw persoonlijke gegevens en die van de tegenpartij

De verzekeraar van de tegenpartij heeft uw gegevens nodig om met u in contact te komen. U wilt natuurlijk een reactie op uw brief, maar de verzekeraar wil vaak ook vragen stellen over de oorzaak van het ongeval en de klachten die u heeft opgelopen. Als de aansprakelijkheid wordt erkend, zal de verzekeraar op een later moment met u discussiëren over de hoogte van uw schadevergoeding.

Daarnaast heeft de verzekeraar uiteraard ook de gegevens van de tegenpartij nodig. Zo weet de verzekeringsmaatschappij om welke verzekerde het gaat. Stelt u iemand aansprakelijk na een verkeersongeval? Dan is het ook belangrijk dat u het kenteken van de tegenpartij in de brief zet.

De datum en oorzaak van het ongeval

Schrijf in de brief de datum van het ongeval op. Beschrijf zo duidelijk mogelijk wat volgens u de oorzaak van het ongeval was. Heeft de tegenpartij bijvoorbeeld een stopbord genegeerd of bent u gebeten door de hond van de tegenpartij? Beschrijf ook waar het ongeval precies gebeurde. U kunt hierbij denken aan straatnamen of hectometerpaaltjes. Als het om een verkeersongeval gaat, kunt u het verhaal nog duidelijker maken door een situatieschets toe te voegen.

Uw schade

In de brief zet u ook welke schade u heeft opgelopen door het ongeval. Beschrijf dit niet te specifiek. U kunt namelijk met nog meer schade te maken krijgen die ook door de verzekeraar van de tegenpartij moet worden vergoed. Als u uw schade te specifiek beschrijft, kan dit later voor problemen zorgen.

De aansprakelijkstelling

Schrijf helder en duidelijk op dat u de tegenpartij aansprakelijk stelt voor alle schade die u lijdt door het ongeval. Zet ook in de brief dat dit direct een stuitingshandeling is. Hiermee voorkomt u dat uw letselschadezaak verjaart, waardoor u geen recht meer heeft op schadevergoeding.

Recht op smartengeld en wettelijke rente

U heeft recht op smartengeld voor de emotionele schade die u oploopt door het ongeval. Dat betekent alleen niet dat u dit ook automatisch krijgt. Het is daarom belangrijk dat u in de aansprakelijkheidsbrief zet dat u smartengeld wilt ontvangen. Daarnaast is het ook belangrijk om op te schrijven dat u wettelijke rente over uw schadevergoeding verwacht. Daar heeft u namelijk ook recht op.

De reactietermijn

De verzekeraar van de tegenpartij moet binnen twee weken op de aansprakelijkheidsbrief reageren. Toch is het handig om deze reactietermijn ook in de brief te zetten. Als de verzekeraar dan niet binnen twee weken op uw brief heeft gereageerd, kunt u een herinnering sturen.

Bewijsmateriaal

Om uw brief te ondersteunen, voegt u bewijsmateriaal toe. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het ingevulde schadeformulier, een proces-verbaal of foto’s van het ongeval en uw schade. Stuur alleen kopieën van het bewijsmateriaal naar de verzekeraar van de tegenpartij. De originele versies bewaart u in uw eigen administratie.

Zo rondt u de aansprakelijkheidsbrief af

Controleer of u alle punten heeft opgeschreven in de aansprakelijkheidsbrief en of uw verhaal duidelijk is. Als u dat heeft gedaan:
  1. Ondertekent u de brief.
  2. Maakt u een kopie van de brief voor uw eigen administratie.
  3. Verstuurt u de brief aangetekend naar de verzekeraar van de tegenpartij. U krijgt dan een bewijs van ontvangst.
Maakt u zich zorgen over of de aansprakelijkheidsbrief wel compleet en duidelijk is? Of dat de verzekeraar van de tegenpartij uw schadeclaim wel in behandeling zal nemen? Schakel dan juridische hulp in.

Juridische hulp bij het claimen van uw schadevergoeding

Het schrijven van een aansprakelijkheidsbrief kan complex zijn. Het is bovendien pas de eerste stap in het letselschadeproces. U kunt dit ook overlaten aan een ervaren jurist. Een jurist die de brief voor u schrijft en de maximale schadevergoeding voor u claimt.

U kunt hiervoor terecht bij de juristen van letselschadebureau Letselschade Berekenen. Zij kunnen uw zaak gratis in behandeling nemen. Als de aansprakelijkheid wordt erkend, worden hun buitengerechtelijke kosten vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij. Maar zelfs als de aansprakelijkheid niet wordt erkend, is hun juridische hulp gratis voor u. ZDaarnaast bent u ervan verzekerd dat alle belangrijke punten in de aansprakelijkheidsbrief staan. Daardoor ontvangt u de maximale schadevergoeding. De schadevergoeding waar u recht op heeft na het ongeval.