Rechtenmedia.nl - Juridische Online Uitgeverij  Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Vacatures | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl | Rechtentotaal.nl
» Energiewijzer « advertorial
Bespaar geld en stap over!
Energiewijzer.nl, eerlijk over energie.

Juridische vacatures

Meer vacatures | Plaats vacature

Powered by Jbmatch.nl

Inhoudsopgave
Vraag
Antwoord
Juridisch advies nodig?
Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?
Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.

Stel uw vraag
Geschiedenis

Geschiedenis-overzicht

Accijns, kleine brouwerijen; toepassen van verlaagd tarief bij afhankelijkheid van een buitenlandse brouwerij

Bwb-id:
Officiele titel:
Citeertitel:
Soort regeling:
Wetsfamilies:
Eerst verantwoordelijk ministerie:

Geldigheidsdatum:
Ingangsdatum:
Let op. Deze wet is vervallen op 12 april 2008. U leest nu de tekst die gold op 11 april 2008.
Accijns, kleine brouwerijen; toepassen van verlaagd tarief bij afhankelijkheid van een buitenlandse brouwerij
Aan mij is een vraag voorgelegd over het toepassen van het verlaagde accijnstarief voor bier van kleine brouwerijen. De vraag en het antwoord zijn hierna opgenomen.
Vraag
Het accijnstarief van bier kent een verlaagd tarief voor bier dat is vervaardigd in een accijnsgoederenplaats waar in het voorafgaande kalenderjaar niet meer dan 200 000 hl bier is vervaardigd (zogenaamde kleine brouwerij), zie artikel 7, derde lid van de Wet op de accijns (de wet). Voorwaarde is onder meer dat deze accijnsgoederenplaats juridisch en economisch onafhankelijk is van een andere accijnsgoederenplaats waar bier wordt vervaardigd (artikel 7, vierde lid van de wet).
Mag een brouwerij het verlaagde accijnstarief van bier toepassen als zij is gevestigd in een accijnsgoederenplaats waar in het voorafgaande kalenderjaar niet meer dan 200 000 hl bier is vervaardigd, maar juridisch en economisch afhankelijk is van een brouwerij die in een belastingentrepot of in een derde land is gevestigd?
Antwoord
Nee, het verlaagde accijnstarief van bier zoals bedoeld in artikel 7, derde lid van de wet mag niet worden toegepast door een zogenaamde kleine brouwerij die is gevestigd in een accijnsgoederenplaats die juridisch en economisch afhankelijk is van een brouwerij die is gevestigd in een belastingentrepot of in een derde land.
Voorwaarde voor de toepassing van het verlaagde tarief voor kleine brouwerijen is onder meer dat de accijnsgoederenplaats waarin een kleine brouwerij is gevestigd juridisch en economisch onafhankelijk is van een andere accijnsgoederenplaats waarin bier wordt vervaardigd. Ingevolge artikel 7, tiende lid van de wet is artikel 7 ook van toepassing voor bier dat vervaardigd is in een belastingentrepot of in een derde land. Dit moet zodanig worden uitgelegd dat niet alleen het verlaagde tarief van toepassing kan zijn voor in het buitenland vervaardigd bier, maar ook dat er sprake moet zijn van juridische en economische onafhankelijkheid van in het buitenland gevestigde brouwerijen om in Nederland bij uitslag van, in een accijnsgoederenplaats vervaardigd, bier het verlaagde tarief te mogen toepassen. Artikel 4, tweede lid van Richtlijn 92/83EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen is de basis voor deze uitleg.